Your Heineken Stage en Primavera Sound 2019: culte al fan

Aquesta és una crida als autèntics fans. Als qui s’allunyen de les multituds i porten anys proclamant la seva devoció, la seva militància, la seva odissea –sovint– al desert. Als que es capbussen i aconsegueixen rescatar joies que ningú més ha trobat. Als qui pensaven que mai no aconseguirien veure el seu grup favorit. Heineken i Primavera Sound presenten un escenari per a ells, Your Heineken Stage, que pren el relleu de Heineken Hidden Stage al Parc del Fòrum i estarà ubicat en una nova carpa que albergarà trobades amb artistes i la retransmissió de la final de la Champions League. A més, esclar, d’una programació de 17 artistes que es desvetlla avui: la meitat d’ells han estat noms proposats pels propis fans a les xarxes socials de Heineken i Primavera Sound durant les darreres setmanes; l’altra meitat són grups locals tocant cançons de la seva banda favorita especialment per a l’ocasió.

Els argentins Él Mató a un Policía Motorizado són una banda tan de culte que fins i tot es permetran pujar a l’escenari de Your Heineken Stage per tocar amb alguns dels seus fans. Es diuen Amaia, J (de Los Planetas) i Manu Ferrón. Ningú sap què en sortirà d’aquesta trobada intergeneracional, però segur que serà irrepetible. 

Aprofitant el vol transoceànic, els platencs 107 Faunos també ens visitaran perquè entenguem perquè, a més del futbol, quan hom viatja a Argentina ha d’anar a algun concert per comprovar que fins i tot les bandes petites aixequen passions. Saviesa i bullanga. 

Un altre que aprofitarà el viatge serà el saxofonista i clarinetista britànic Shabaka Hutchings, que a més d’actuar al festival amb Sons of Kemet XL oferirà també un recital de nu jazz, funk i psicodèlia amb el seu projecte The Comet Is Coming. 

Pocs devots de Pylon Reenactment Society pensaven que podrien veure la darrera encarnació de la banda de Vanessa Briscoe Hay en directe a Barcelona… fins que vegin el seu nom al cartell de Your Heineken Stage. Uns altres fans il·lustres del grup també se n’alegrarien si visquessin a la ciutat: et sonen uns tals REM?

El mateix sentiran els seguidors dels britànics Swervedriver, que estan vivint una segona joventut de la mà d’un nou disc com Future Ruins, apadrinat pels mateixos Mogwai. També el presentaran a Primavera Sound 2019 perquè quedi clar que el rock alternatiu segueix aquí. 

En canvi, una artista per la qual ningú no apostava és Chandra. Més d’un i d’una es fregarà els ulls en veure que la llegenda de la Nova York underground de 1980, que va publicar un EP amb només 12 anys per després desaparèixer, ha desenterrat la seva carrera musical. Se’ls ha de donar les gràcies als arqueòlegs musicals The Avalanches, que van rescatar el seu hit Subways el 2016. I aquí la tindrem. 

Més: qui imaginava que podria arribar a escoltar en directe el hit Too Many Creeps de les pioneres del post-punk Bush Tetras? Aquella cançó que semblava d’LCD Soundsystem però 30 anys abans. Doncs bé, passaran per Your Heineken Stage de Primavera Sound. 

O que 2019 seria l’any per ballar a Barcelona amb els visionaris australians Severed Heads, un grup que porta treient discos (en porten més de 20) des de 1979. Quan la música avançada va aparèixer, ells ja eren allà.

Per no parlar de The Bevis Frond, que després de tres dècades de carrera encara segueixen insistint en demostrar que hi ha vida, que hi ha bellesa i que hi ha fantasia en els estils que qualsevol altre creador ja fa anys que ha amagat a l’habitació de la planxa. Els seus fans ja ho saben. 

Piroshka, formats l’any passat, potser encara tenen poc culte… però els grups dels quals provenen els seus membres acumulen alguna que d’altra legió: Miki Berenyi de Lush, K. J. McKillop de Moose, Justin Welch d’Elastica i Michael Conroy de Modern English. Algú ha dit supergrup?

I després, per acabar-ho de rematar, a l’escenari hi pugen ells i elles. Els protagonistes d’”El gran llibre de correspondències entre músics fans d’altres músics”. Perquè tots els grups sempre s’han mirat al mirall d’altres. De vegades, fins i tot… literalment. Mujeres amb Los Saicos. Me and the Bees amb The Breeders. Evripidis and his Tragedies amb The Magnetic Fields. Viva Belgrado amb At The Drive In. Aliment amb Television Personalities. Birkins junt a Ken Stringfellow amb Ziggy Stardust. I Kokoshca, sí, amb Las Grecas. Ells i elles tocaran les seves cançons, però l’homenatge no serà complet sense la participació del públic a peu d’escenari. 

Your Heineken Stage a Primavera Sound: aquell moment que un fan porta tota la vida esperant.

+Notícies